Nederlandse Kaas – een brok afwisseling (Holländsk ost – en bit omväxling).
Det gäller att ha de rätta kontakterna, och det har ju jag, iallafall när det gäller ostimport! Förra veckan levererades en spännande påse med 3 inslagna ostsurpriser direkt från Holland: en Geitenkaas Oud, en Belegen Boeren och en Boeren Gruyère. (Geitkaas = getost, Oude kaas = vällagrad ost, Belegen kaas = mellanlagrad ost, Boeren = "farmer".)
Av dem var det bara Gruyèren (som väl egentligen är schweizisk) som jag kände till sen tidigare. Nåväl, den och den mellanlagrade finfina farmarosten har vi nu, väl rumstempererade förstås, testat att käka tillsammans med lättsockrade, mogna jordgubbar + ett glas rosévin till. En winning combination i båda fallen om ni frågar mig. Kanske var farmarosten godast ändå för den var lite krämigare i konsisistensen. Geitenkaasen, den till höger på bilden, var en riktig hårding; svettig och smakrik och påminde om en superextralagrad prästost men med en ljuvligt mjuk eftersmak. Herregud så härligt.
På ostarnas omslagspapper stod små recepttips, bl a det här drinktillbehöret:
Gör små bollar av mogen melon med en melonskopa och låt dem dra i portvin i 30 min. Sätt dem på tandpetare med kuber av lagrad Gouda- eller Edamerost.
Ostbutik i Stockholm:
Hit måste jag gå och proviantera mera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar