Sidor

08 januari 2011

En god fransk gukka

En av de roligaste sakerna med att vara i ett nytt land är ju att gå och shoppa i den lokala mataffären. I Frankrike hittade jag den här spännande burken med Rouille à la Sétoise, vilket tydligen är en sydfransk specialité:

En smakrik krämig gukka av tomat, paprika, bläckfisk (!), senap, olja och kryddor. Nästan som en smaksatt mayo alltså men mer uppvispad och inte lika fet i konsistensen. Bläckfiskens roll var bara att ta fram umamismaken, som ansjovis ungefär, och avgav ingen fisksmak i övrigt. Förutom som topping till soppa (kanske helst fisksoppa) passar den här gukkan också bra att bre direkt på kex eller att blanda ut i en crème fraiche-baserad sås och servera till kyckling till exempel.

God och användbar är den. Har köpt med mig ett par burkar att ta hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...