Sidor

05 september 2011

Taggsvamp – underskattad goding


En svamp man ofta stöter på i skogen för att den ratats av andra är denna lilla goding: blek taggsvamp.

Helt oförtjänt utfrysning tycker jag för de är ju en av de mest funktionella svamparna i köket. Jag plockar gladeligen med mig unga exemplar (upp till ca 7-8 cm hattdiameter). Taggsvamp är den perfekta utfyllandssvampen.

Fördelarna är att konsistensen är så bra och att de nästan alltid är i fin kondition, särskilt unga exemplar. Köttet är fast och de blir inte sladdriga vid tillagning, tvärtom behåller de sitt tuggmotstånd bra. De krymper inte heller lika mycket som annan svamp när man steker dem. De är föredömligt enkla att rensa när taggarna fortfarande är så små som på bilden, då är det bara att dra ett drag med svampborsten så försvinner de (inte hela världen om lite stannar kvar heller).

Taggisen smakar inte särskilt mycket i sig själv (förutom äldre exemplar som kan bli beska) men absorberar lätt andra svampers smaker när man tillreder dem ihop. Perfekt alltså att dryga ut en kantarellpanna med. Den är också användbar som neutral komponent i andra svampblandningar med mer dominanta smaker.

Ja jag är beredd att gå ännu ett steg längre och föreslå taggsvampen som köttsubstitut liknande quorn, den torde fungera ypperligt i till exempel smakrika grytor. Eller varför inte marinerad? Ska snarast testa detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...