Rätten innehöll iallafall sju sorters grönsaker, bland annat majrova, zucchini, pumpa och kikärter som fick koka ihop i en speciell tvådelad gryta (ungefär som en ångkokare) medan couscousen ångade in grönsaksaromerna i grytans ovandel. Det tog ganska lång tid att tillreda men resultatet som serverades tillsammans med majskyckling blev väldigt saftigt och gott.
Vi åt denna nordafrikanska festmåltid gemensamt ur det stora couscousfatet med sked om man ville eller direkt med högra handen om man ville det. Att dela mat tillsammans på det här viset är ett tecken på vänskap. Allt det göttaste hade som synes sitt epicentrum i mitten av fatet och i couscouskretsar hör det tydligen till god sed att 1. äta sin beskärda del av couscous innan man hugger in på godsakerna i mitten, och att 2. hålla sig till "sin" del av fatet och inte slabba runt och ta mat överallt. Vilket vi andra naturligtvis inte fattade utan likt barbarer glatt högg in och smaskade i oss det godaste direkt (!)
Att äta med handen var inte det lättaste. Trots instruktioner hade jag svårt att få in tekniken att knåda couscousen till en boll i handen och via tummen liksom föra upp den genom näven och diskret in i munnen. Jag åt mest direkt ur handflatan. Måste öva mera!
Att äta med handen var inte det lättaste. Trots instruktioner hade jag svårt att få in tekniken att knåda couscousen till en boll i handen och via tummen liksom föra upp den genom näven och diskret in i munnen. Jag åt mest direkt ur handflatan. Måste öva mera!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar