Ringde till mamma för att kolla upp hennes syltrecept; helt i onödan visade det sig eftersom jag hade rätt i mina misstankar om att hon hällde i socker på känn. Jaja, det är bara att göra detsamma och försöka utarbeta en egen perfekt kombination. Jag fick lov att utgå från ett vedertaget recept, ur Bonniers Kokbok, men tog bara hälften så mycket socker (på ett ungefär). Vi får se hur det funkar. Det blev trots allt bara 1 burk sylt som säkert kommer att gå åt i år och knappast hinner börja mögla. För övrigt struntade jag även i prarafinerandet.
Recept till ca 1 1/2 kg sylt, enligt Bonniers Kokbok:
2 l rensade lingon (1,2 kg)
2 dl vatten
5 1/2 dl strösocker (500 g)
"Skölj lingonen och låt dem rinna av. Lägg dem i en gryta med vattnet. Låt bären koka upp och sedan småkoka under lock 10 minuter. Dra av grytan från värmen och rör ner sockret lite i taget. Sylten gelear sig bäst om sockret inte får koka. Rör tills sockret har löst sig. Häll upp sylten i absolut rena, varma* burkar. Parafinnera** två gånger. Sätt på lock och förvara burkarna svalt."
(* Man värmer upp burkarna genom att stoppa dem i ugnen ett tag eller i ett varmt vattenbad, enligt mamma).
(** Täck sylten med 2 tunna lager paraffin: låt det första lagret stelna innan nästa hälls på och vicka på burken så att hela ytan täcks. Stick in en garnögla innan andra lagret paraffin stelnar. Öglan blir ett bra handtag när paraffinet ska lyftas av, enligt Bonniers Kokbok).
Här kan man komponera och skriva ut sina egna syltburksetiketter.
Om min skrivare betedde sig normalt skulle jag printa denna (även om texten inte blev centrerad):

Uppdatering: Förresten, idag är det 09-09-09, tänkte bara uppmärksamma det. Jag minns vad jag gjorde 08-08-08.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar