Sidor

26 oktober 2009

Skillnaden mellan rödgul trumpet och trattis


Vilken svamp är egentligen godast av rödgul trumpet (t v på bilden) och trattkantarell (t h)? Jag gjorde ett litet test som bestod i att steka de båda färska svampsorterna separat i ca 10 min med bara lite smör och salt. Sen serverades svampen på en macka. Omdömena (mina personliga) bygger på svampens kvalitéer efter tillagning:

Smak
Nä, skillnaden är inte stor. Den rödgula har en mildare och fruktigare smak än trattisen, som går mer åt det jordiga hållet. Samma gäller deras respektive lukter.

Konsistens
Den rödgula som är tunnare i köttet än trattisen vinner på att stekas lite extra så att den nästan blir knaperstekt. Den stunsigare trattisen funkar både normal- och hårdstekt.

Utseende
Den rödgula vinner pga att den behåller sin vackert gulorange färg även efter tillagning, medan trattisen blir lite dassigt mörkbrungrå.

Slutsats
Båda är enkla att rensa och torka och kan användas till allt från helstekta till ingrediens i soppor och grytor eller mortlas till svampmjöl (smaksättare). Trattisen vinner i tillgänglighet eftersom den är lättare att hitta och plocka i massor. Nackdelen är kanske färgen då som inte ser alltför aptitlig ut, och det är där den rödgula trumpeten seglar förbi: i helstekt variant, t ex på toast eller som topping på en rätt vinner den både i utseende och smak. Man kan säga att den rödgula är som en lite lyxigare variant av trattisen, tyvärr svårare att hitta i skogen men när man väl gör det är det desto roligare. Alltså: till vardags trattisar, till fest rödgula trumpeter!

Bild på båda godingarna färska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...