
Jättegott tyckte jag medan sambon sa: "som karnivor föredrar jag kött vilken dag som helst". Men aptiten var det då inget fel på, vilket väl får ses som ett godkännande..
(Recepten presenterade i tidsmässig tillagningsordning.)
Tzatziki:
En halv gurka
salt
1-2 dl tjock yoghurt
vitlök
Dela gurkan på längden och skär bort den vattniga mittendelen. Riv de fasta delarna grovt. Lägg i durkslag, salta och låt rinna av ca 20 min, medan du fortsätter med övriga rätter. Blanda sen den avrunna gurkan med yoghurt och lite finhackad vitlök till en krämig sås.
Tabouleh:
2 dl bulgur
4 dl buljong
1 röd lök
1 solovitlök
3 mogna tomater
300 g bladpersilja
juice av 1 citron
olivolja
salt & peppar
Koka bulguren i buljongen i ca 10 min. Låt kallna lite. Finhacka under tiden löken, vitlöken, tomaterna och persiljan (man får rappa på). Blanda alltihop i en skål och pressa i ordentligt med citronsaft + olivolja och kryddor. Låt dra medan du gör biffarna.
2 burkar kikärter à 400 g
1 gul lök
1 solovitlök
2-3 tsk salt
1-2 msk curry
1 msk sambal oelek
2 msk maizenamjöl
olivolja, till stekning
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Hacka löken och vitlöken grovt. Släng i alltihop + kryddor i en bunke och gör en "deg" med mixer (eller i matberedare). Smaka av och krydda ev mer, det ska smaka ordentligt.
Forma biffar, ca 5 cm i diameter, och stek i olja några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Servera t ex på några blad crunchig isbergsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar